Adobe Flash

Från början så kallades detta ack så populära program för Shockwave Flash, men är numera mer känt som helt enkelt Flash (ej att förväxla med en viss rödklädd, supersnabb superhjälte). Flash var länge överlägsen på marknaden då den har flera multiplattform funktioner och kan användas till att göra animationer, applikationer med multipla funktioner för internet, mobiler och skrivbordet samt spel. Flash hade en väldigt bra hantering utav olika former utav utav filtyper när det kom till grafiska element, då det kunde hantera olika format utav text, vektorbilder och raster grafik. Det kan även hantera ljud och videofiler samt läsa av mus, tangent och mikrofon inputs för att inte nämna även från kameror. Förr så arbetade många direkt i Flash för att skapa sina grafiska element och animationer medan idag så har det blivit allt vanliga att man använder Adobe Illustrator eller Adobe Animate. Det finns även flera tillägg så som Adobe Flash Builder, Flash Developer och Flash Catalyst för att inte nämna texthantering från i princip vilket skrivprogram som helst via Apache Flex SDK. Som ni kanske märker så hamnar ordet Adobe ofta framför olika programvarunamn och det är för att Adobe har för vana att köpa upp program och appar och sedan inkorporera dom i sina egna applikationer, så som Creative Cloud.

Flash player krävs

För att kunna se eller använda flashprodukter så måste man ha tillgång till någon form utav spelare, så som Flash Player för webbläsare, en applikation som börjat få allt mindre stöd från jättar så som Mozilla Firefox och Google Chrome då dom anser att den kan leda till sökerhetsluckor. Huruvida detta är sant eller endast ett sätt att konkurrera på är diskutabelt. På mobila plattformer så som smartphones eller läsplattor så använder många AIR (Adobe Integrated Runtime) eller Adobe Flash Lite (en utdöende applikation) eller Scaleform när det kommer till tv- och datorspel. Så även om användandet av Flash har stadigt sjunkit sedan början på 2000 – talet så finns det fortfarande väldigt många sätt att fortfarande använda det på, även om det är just Adobe som håller liv i det fortfarande.

Behöver inte försvinna helt

När det kommer till programmering så använder sig Flash idag utav Actionscript 3.0 och tack vare tredjeparts utvecklare så som FlashDevelop och Powerflasher FDT inte helt olikt Microsoft Visual Studio i sin användning. Programvaror så som Adobe Scout som förbättrar spelets performance, CrossBridge som konverterar C++ kodade spel så dom fungerar att spela via en flashspelare  och Stage3D vilket ger stöd till spel som förlitar sig på datorn GPU för att kunna fungera så har flash fått en mycket större bredd dom senare åren än någonsin tidigare. Away3D och Flare3D används till att skapa och förenkla 3D innehåll för flashspel och animationer, något som annars skulle vara mycket krångligare att få till och kräva mycket mer kraft för att kunna fungera. Så för dom som är oroliga att flash och tillverkare utav roliga flashspel online kommer försvinna så kan ni vara lugna, det finns fortfarande väldigt mycket stöd för olika programvaror och kodtekniker vilket leder till att det finns en hel värld utav spel och animationer tillgängliga och bevarade fortfarande.

© 2021

Theme by Anders Norén