Newgrounds – Dom tidiga åren

Bild från newgrounds.com

Jag har mycket att tacka Tom Fulp för och om jag någonsin skulle befinna mig i Cheltenham Township i Philadelphia så vill jag tro att jag skulle kunna skaka hans hand. Fulp är nämligen grundaren bakom Newgrounds, en hemsida som underhållit mig många långa timmar under min uppväxt och har gett otaliga spelskapare, hobbymusiker och animatörer inte bara en mötesplats utan även tillfälle att visa upp sina verk. Redan långt tillbaks i tiden, vid 1994, så startade Tom Fulp ett Neo Geo fanzine som kallades för New Ground, en direktöversättning från grekiska. Han producerade och tryckte magasinet i sina föräldrars källare och hade runt 100 stycken fasta medlemmar och läsare som han skickade ut dom sporadiska numren till. Fram till 1995 så var New Ground helt offlinebaserat, vilket inte var ovanligt för tiden, men Fulp kände att det var dags att skaffa sig sin egna hemsida och ordnade därmed New Ground Remix och flyttade hela sin verksamhet online. Det skulle dröja ytterligare ett år innan sidan började växa, inte förrän Fulp skapade sina kontroversiella små spel Club a Seal och Assassin så ökade besökarantalet. 1997 så kom uppföljarna till båda spelen och Fulp kände att han behövde en ny sida ha spel på, vilket resulterade i New Ground Atomix.

Newgrounds grundas

Under tidiga delar utav året 1998 så började Fulp att experimentera med Macromedia Flash, en Flashframsida introducerades på New Ground Atomix och ett litet spel vid namn Teletubby Fun Land släpptes på sidan. Efter att ha blivit kontaktad utav nyhetsmagasinet Inside Edition för att göra ett segment om Assassin, så insåg Fulp att han behövde ett domännamn som folk lättare kunde minnas. Likt Ockhams rakkniv så kom Fulp fram till att den enklaste och mest direkta lösningen var den rätta och grundade Newgrounds samtidigt som han omdirigerade all trafik från sina gamla sidor till den nya. Snart så uppkom dock ett litet problem, ju mer trafik som Newgrounds ackumulerade, ju oftare var Fulp tvungen att byta hosting service för att servarna skulle klara av det höga antalet besökare. Han började sälja T-shirts och reklamplats för att kunna betala dom allt högre och konstant ökande serverkostnaderna men efter att ha förlorat olika reklamkunder på grund utav kontroversiellt innehåll på hemsidan så ingick Newgrounds partnerskap med filmbolaget Troma som står för hosting och driftkostnaderna gentemot att dom får en andel utav reklamintäkterna.

Hemsidan har utvecklats

Under 2000-talet så har hemsidan vuxit och förändrats. Olika portaler har skapats för olika memedieplattformar, det finns en chattfunktion och anslagstavla. Ett helt community har växt upp runt om hemsidan och sidan blev över åren alltmer öppen för utomstående kreatörer som ville få lägga upp sina egna Flashskapelser. Snart så började han anställa folk för att hjälpa till med att hålla hemsidan igång och den blev automatisk, vilket innebar att Fulp inte behöver godkänna och manuellt lägga ut allt inskickat innehåll. År 2000 var också året då hemsidan fick sin ikoniska Tank logotyp som än idag hänger med.

Dock så sprack IT-bubblan och många internetbaserade företag och underhållningssidor gick i konkurs eller lades ned. Newgrounds fick kämpa för att hålla sig ovan ytan, dom tappade användare på grund av långa laddningstider och reklamintäkterna minskade. För att rädda sidan så kodade en vän till Fulp om PHP infrastrukturen helt och hållet för att öka dess performance och Troma gav tillstånd till att uppgradera servrarna innan deras involvering med hemsidan skulle vara över vid 2003. Ny bandbredd och serverhost sänkte även kostnaderna rejält vilket gjorde att Fulp inte längre behövde kämpa för att hålla sidan flytande. Newgrounds var räddat och skulle snart växa till den internetjätte som vi känner till och älskar än idag.

© 2022

Theme by Anders Norén