Artix Entertainment

Adam Bohn, även känd som Artix von Krieger i spelkretsar, grundade i Oktober 2002 Artix Entertainment (AE). Sedan dess så har detta spelföretag varit ansvarigt för drygt 13 olika flashbaserade webbläsarspel och mobilapplikationer. Deras mest kända spel är antagligen AdventureQuest, DragonFable och MechQuest. Deras spel är allt som oftast olika former utav 2D RPG eller indirekta MMORPG spel men under senare år så har dom även börjat göra spel så som VelocityAE vilket är en retro arcade runner och pusselspelet Pony vs Pony.

varierad kvalité på spelen

Många timmar försvann under högstadie- och gymnasietiden till att slöspela AdventureQuest, DragonFable och MechQuest då dom fungerar väl på dom flesta datorer och även om man har en knivig internetuppkoppling. Dock så varierar kvalitén på animationer och grafik väldigt mycket mellan olika spel utav Artix Entertainment vilket kan göra att vissa utav deras spel känns som hopknåpade flashspel utav en uttråkad tonåring med grundkunskaper i MS Paint till mästerliga och proffsiga konstverk. Spelen går allt som oftast ut på att skapa sin egen karaktär där man väljer kön, klass och ibland klädsel innan man kastas ut i en semi-öppen värld och tar åt sig uppdrag för att följa huvudstoryn eller sidouppdrag. Världarna är ofta väldigt stora och manuskvalitén växlar mellan välskrivna, episka story arcs till träiga och klyschiga monologer/dialoger fyllda med lågvattenskämt och metahumor. Dock så lider dom flesta utav AE’s äldre spel alla utav ett Pay-to-Play system där olika vapen, rustningar och områden endast är/var tillgängliga för premiumanvändare vilket gjorde att olika storylines kunde kapas av tvärt för gratisspelare eftersom dom inte hade tillgång till betalområdena.

Många medlemmar

Artix Entertainment har idag omkring 49 anställda och ett helt community uppbyggt runt sina spel. Sedan tidiga 2010 finns det även nu möjligheten att samla alla små konton som spelare kan ha skaffat sig till dom olika spelen och koppla dom till ett masterkonto för att förenkla kontohantering. Masterkontot ger även olika bonusar, förhandstittar och betatestar tillgängliga för sina användare långt innan allmänheten får ens höra talas om dom. AE’s community är väldigt stort och har många aktiva medlemmar som trots den låga medelålder faktiskt är varmt välkomnande och trevligt. AE teamet är väldigt involverade med sina spelare och kommer ofta med egen input i diskussioner eller svarar på frågor. Dom har även en stor webbshop vid namn HeroMart som säljer tryck, kläder och utsmyckningar för att inte nämna leksaker, kortspel och romaner. Från början så innehöll HeroMart endast några T-shirts och Moglin hattar, men har över åren växt sig till en egen liten industri och växer fortfarande i omfång och omsättning.

Det är inte alla som kanske hört talats om AE men deras inverkan och påverkan utav webbläsarspel och smartphonespel är ändå inflytande nog för att större distributörer gjort sig lyhörda för deras framgångar. Dom har haft stora framgångar med sina crossplattform experiment och  just nu så arbetar företaget med deras första 3D spel, AdventureQuest 3D, vilket finns tillgängligt för betatestning på Steam sedan Mars 2016. Det kommer innehålla crossplattform funktioner, vapen fusioner och ett sidekick – system vilket innebär att spelare kan bjuda in sina vänner för att hjälpa till i olika strider. Spelares karaktär som ligger på en lägre nivå blir tillfälligt höjda till en anpassad nivå när åkallade som sidekicks ifall den aktive spelaren har en högre nivå på sin karaktär. Innan spelet flyttades över till Steam så var det spelbart som en betaversion via Unity för webbläsare, men då spelet växte i storlek så insåg AE att det skulle fungera bättre som ett installerbart spel än i webbläsarversion.

© 2022

Theme by Anders Norén